Podeli članak

Prva 3D odštampana grudna kost i deo grudnog koša od titanijuma uspešno su presađene kod 54-godišnjeg pacijenta iz Španije.

Čovek je bolovao od malignog tipa tumora koji je zahvatio deo grudnog koša. Procedura presađivanja implanta izvedena je u univerzitetskoj bolnici Salamanke a visokotehnološka proteza je razvijena i odštampana u Nacionalnom istraživačkom centru CSRIO u Melburnu, u Australiji. Ceo proces razvoja i štampanja protetike kao i sama operacije trajali su manje od mesec dana.

Protetika za grudni koš nikada ranije nije bila korišćena pa je zato operacija bila značajna na svetskom nivou. Važnost ovog poduhvata ogleda se i u tome što bi 3D štampana proteza trebalo da precizno oslika svaki detalj strukture i oblika grudnog koša svakog pacijenta ponaosob. Procedura predstavlja veliki pomak u široj upotrebi 3D tehnologije u medicinske svrhe.


Hirurzi su koristili 3D CT skener sa visokom rezolucijom kako bi utvrdili koji deo grudnog koša bi trebalo zameniti. Proteza je napravljena od laganog ali izuzetno čvrstog titanijuma, po dizajnu medicinske kompanije Anatomics iz Melburna, Australija. Korišćen je 3D štampač Arcam, koji radi sa elektronskim zracima i košta 1.3 miliona dolara. Već 12 dana nakon operacije pacijent je otpušten iz bolnice u dobrom stanju.

 

Najveća prednost 3D štampe je upravo u brzom pravljenju prototipova. Kada se čeka na operaciju koja može da spasi život, ovo je svakako jedan od mogućih i bržih načina. Kada govorimo o 3D štampi u biomedicinske svrhe deluje kao da smo tek na početku onoga što je moguće.

 

 

Tekst preuzet sa sajta : https://www.3drepublika.com/