Podeli članak

Kompanija MX3D će iskoristiti mogućnosti aditivne proizvodnje (izrada predmeta nanošenjem čestica u tankim slojevima) i izgraditi kompletnu infrastrukturu pešačkog mosta u glavnom gradu Holandije, Amsterdamu. Njihova revolucionarna tehnologija uključuje manipulacione industrijske robote, opremljene sistemom za štampanje kompletne strukture mosta od gvožđa.

"Čvrsto verujemo u budućnost digitalne proizvodnje u lokalnom okruženju. Ovaj projekat će pokazati da 3D štampanje konačno ulati u svet velikih, funkcionalnih objekata i održivih materijala, uz omogućavanje slobode oblikovanja bez granica. Simbolika mosta je dobra metafora koja povezuje tehnologiju budućnosti sa tradicionalnom gradnjom, na način koji donosi najbolje od oba sveta." - rekao je Joris Laarman, projektni dizajner.

Izgradnja mosta ima za cilj da prikaže mogućnosti tehnologije 3D štampanja.

"Ono što nas razlikuje od tradicionalnih 3D metoda štampanja je to što radimo po principu "Printing Outside the Box". Štampanjem uz pomoć industrijskih robota koji rade po 6 osa, nismo više ograničeni na kockasti prostor u kom se sve dešava. Štampanje je funkcionalno, a most prirodnoj veličini je idealan način da pokažemo beskonačne mogućnosti ove tehnologije." - naveo je Tim Geurtjens, glavni tehnološki direktor kompanije MX3D.

Širom sveta, ova tehnologija se eksperimentalno već primenjuje u izgradnji stambenih zgrada i drugih objekata.