Podeli članak

"Na početku, ideja vodilja kompanije Modern Meadow je bila proizvodnja životinjskih proizvoda BEZ životinja.", kaže Andres Forgacs, koosnivač i generalni direktor Modern Meadow-a, kompanije koja stoji iza potpuno novog bio-štamparskog čuda. MM je upravo proizvela bio-štampanu kožu koristeći fermentisani kolagen.

Modern Meadows su pokušali višestruke metode za postizanje kožnog štampanja. U početku su uzgajali ćelije kože u laboratoriji, a kasnije su dodavanjem procesa fermentacije kolagena znatno poboljšalji svoj pristup. Dobijeni materijal iz procesa fermentacije je jako sličan prirodnoj koži. 

Koža je jedan od najčešće korišćenih materijala, ne samo u modi, već i u proizvodnji nameštaja i enterijerskih dodataka. Industrija se procenjuje na 100 milijardi američkih dolara godišnje, a novi način proizvodnje kože mogao bi da poremeti konvencionalni lanac snabdevanja zbog višestrukih prednosti koje poseduje.

 

"Kao dizajner, mogu reći da je najuzbudljiviji deo kreativnost koju ova tehnologija omogućava.", izjavila je Suzzanne Lee, komercijalna direktorka. "Ovaj proces vam omogućava da stvarate na potpuno novi način. Teksture, težine, čvrstoća, elastičnost, prozračnost - sada su sve ovo podesive kategorije kreativnosti koje ranije nismo imali. Bez obzira da li su povezane sa performansama ili estetikom, one su neverovatno uzbudljive jer proširuju dizajnerske mogućnosti kod svakog pojedinca."

Kompanija je do sada prihodovala oko 53,5 miliona američkih dolara, a ovo je rezultat kreditnih pozajmica kao i investicije u iznosu od 40 miliona dolara od Horizons Ventures i Iconiq Capital-a u 2016. godini.