Podeli članak

Latecoere, francuska grupa za projektovanje i proizvodnju aviona, koristi tehnologiju štampe Stratasis FDM 3D za ubrzanje procesa proizvodnje i razvoja.

Kompanija za proizvodnju aviona sa stogodišnjom istorijom, Latecoere, preselila je svoje proizvodne i razvojne procese u "budućnost" (dobro, naizgled futurističko, ali stvarno prilično uobičajeno danas). Kompanija sada koristi tehnologiju 3D štampe kako bi ubrzala i skratila vreme proizvodnje prototipa.

 

 

Stratasis FDM aditivna proizvodnja, konkretno ona iz Fortus 450mc Production 3D štampača, koristi se za prototip. Iznenađujuće, kompanija objašnjava da je videla smanjenje vremena proizvodnje za 95% u poređenju sa prethodnim metodom korištenja CNC-a.

 

Latecoere sada može da stvori proizvodne alate za samo nekoliko dana - umesto šest nedelja. Kompanija tvrdi da ovaj novi pravac za proizvodnju alata takođe smanjuje troškove za 40%. Kao rezultat toga, brža i efikasnija produktivna vremena poboljšavaju poslovne performanse.

 

Latecoere vrši usluge kompanijama kao što su Airbus, Bombardier i Dassault. Pre nego što je prešao na 3D štampanje, kompanija je koristila CNC mašine za brzo izradu prototipova.

 

 


Pored izrade prototipova, kompanija takođe koristi 3D štampu za proizvodnju specifičnog i specijalnog alata. 

U pogledu budućnosti, Latecoere se nada da će koristiti 3D štampanje za avione sledećeg tipa stvaranjem finalnih dijelova proizvodnje. Za sada koriste Fortus 450mc za štampanje i testiranje unutrašnjih delova.


Tekst preuzet sa sajta : https://all3dp.com

Preveo : Infinity Print doo